Împreună cu grupul dispărut al Omului de Neanderthal, denisovanii sunt cele mai apropiate rude extincte ale oamenilor, informează Science Daily.
„Ştiam din studiile anterioare că cele două grupuri au avut copii împreună”, a precizat Viviane Slon, cercetătoare la Institutul Max Planck şi unul dintre cei trei autori principali ai studiului. „Nu am crezut că vom fi atât de norocoşi să găsim un descendent al celor două grupuri”, a adăugat aceasta.
Din individ s-a găsit un singur fragment de os. „Fragmentul face parte dintr-un os lung şi estimăm că individul avea cel puţin 13 ani”, a precizat Bence Viola de la Universitatea din Toronto.
Fragmentul a fost găsit în 2012 în Peştera Denisova din Rusia. A fost adus la Leipzig pentru analize genetice după ce a fost identificat ca fiind de hominin conform compoziţiei de proteine a acestuia.
Cercetătorii au arătat că mama era mai apropiată din punct de vedere genetic de neanderthalii care trăiau în vestul Europei decât de un neandrethal care o preceda, descoperit în Peştera Denisova. Acest lucru arată că specia a migrat între Eurasia de vest şi de est cu zeci de mii de ani înainte de dispariţia lor.
De asemenea, analizele genomului au scos la iveală că tatăl denisovan avea cel puţin un strămoş neanderthal în arborele genealogic al familiei sale. „Dintr-un singur genom, am putut detecta mai multe situaţii de interacţiune între cele două grupuri”, a adăugat Benjamin Vernot de la Max Planck, coautor al studiului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Enigmaticii denisovani: cine erau aceşti „alţi oameni” cu care specia noastră s-a încrucişat cândva?